beweeggroepen-2016

Valpreventie

De fysiotherapeuten van GeriaFit zijn specialist op het gebied van valpreventie. Een val kan in een klein hoekje zitten maar ernstige gevolgen hebben. Het voorkomen van vallen is dus erg belangrijk. Dit kan op veel verschillende manieren, de fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Wat zeggen de cijfers?
Valincidenten zijn de voornaamste oorzaak van letsel bij mensen van 65 jaar en ouder in Nederland. Ongeveer een derde van de over het algemeen gezonde ouderen valt minstens 1 maal per jaar. Naarmate de leeftijd toeneemt, nemen ook het aantal incidenten en de ernst van de gevolgen hiervan toe. U kunt hierbij denken aan een gebroken heup, hersenletsel of zelfs overlijden. Door de vergrijzing in Nederland is de verwachting dat het aantal valincidenten alleen maar zal stijgen.

Fysiotherapie en voorkomen van vallen.
Soms is de oorzaak heel duidelijk: iemand valt van de trap. Maar vaak weten de mensen die gevallen zijn helemaal niet meer hoe het kwam. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, voorbeelden zijn: verminderd evenwicht, vertraagd reactievermogen, spierzwakte, verminderde mobiliteit, obstakels in huis, verminderd zicht. Het grootste deel van deze voorbeelden kunt u aanpassen of trainen.

Otago oefenprogramma
De Nederlandse Vereniging voor Geriatriefysiotherapie heeft een speciaal oefenprogramma ontwikkeld om valincidenten bij ouderen te voorkomen: het Otago oefenprogramma.

Het programma is een oefenschema waarbij de deelnemer thuis wordt begeleid door de geriatriefysiotherapeut over een traject van ongeveer 6 behandelingen uitgespreid over een jaar. De oefeningen nemen in moeilijkheidsgraad toe.

Tijdens dit programma worden balans, mobiliteit en spierkracht getraind op een veilige manier in de thuissituatie.

Wilt u meer informatie over valpreventie of het Otago oefenprogramma? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Bekijk al onze behandelmogelijkheden >