werkwijze-banner

Fysiotherapie bij chronische pijn of vermoeidheid

Wat is chronische pijn?
Wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden bestaan spreken we van chronische pijn. Het meest bekende voorbeeld is chronische lage rugklachten.
Pijn is een beschermingsreactie van uw lichaam. Er is iets aan de hand en hier wordt op gereageerd. Acute pijn heeft vaak een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een wond of infectie. Na rust of behandeling van de oorzaak gaan de klachten weer over. Bij chronische pijn is meer aan de hand dan lichamelijk letsel. Het pijnsysteem in de brein is overprikkeld geraakt, en reageert abnormaal heftig.

Een voorbeeld:
Meneer Bos glijdt uit, valt hard op de stoep en breekt zijn pols. In de weken daarna geneest de breuk in zijn pols goed. Maar drie maanden later heeft hij nog zoveel pijn dat hij zijn arm bijna niet gebruikt. In dit voorbeeld is de botbreuk genezen, maar de pijnklachten blijven.

Fibromyalgie
Fibromyalgie wordt gerekend tot de Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). Dit betekent dat er al langer lichamelijke klachten zijn, waarvoor artsen geen ziekteoorzaak kunnen vinden. Mensen met fibromyalgie kunnen veel verschillende lichamelijke klachten hebben. Deze komen vaak voor in combinatie met psychische klachten. Mensen met fibromyalgie hebben last van een verstoorde pijnverwerking. Zij voelen eerder en/of meer pijn. Dit is te merken aan de gevoeligheid voor gewone aanrakingen, het langer duren van pijn en het uitstralen van de pijn over een groter gebied.

Chronische vermoeidheid
Chronische vermoeidheid kan veel oorzaken hebben. Er bestaan specifieke aandoeningen als oorzaak, zoals M.E. en de ziekte van Lyme. Ook kan het een gevolg zijn van een chronische aandoening met ontstekingen, door hersenletsel, door chemotherapie of door veelvoudig medicijnengebruik. Het vermoeide gevoel is vaak continu aanwezig en het wordt niet beter of erger met activiteiten of beweging. Mensen staan vaak al moe op uit bed.

Behandeling
Als langdurige pijn- of vermoeidheidsklachten u ernstig belemmeren bij de dagelijkse activiteiten, kan het volgen van een revalidatieprogramma zinvol zijn.
Revalidatie helpt u bij het bereiken van een balans tussen uw pijnklachten of moeheid en het in staat zijn tot belangrijke activiteiten. Het zorgt ervoor dat u weer optimaal kunt deelnemen aan de maatschappij en uw klachten aanvaardbaar worden.
Tijdens de revalidatie krijgt u gereedschappen om dit zelf te bereiken en te behouden. U wordt gecoacht naar een betere belastbaarheid en een betere omgang met pijn of moeheid. Dit gebeurt met educatie/advies en met een opbouwend trainingsprogramma op maat.

Kenmerken van revalidatie

  • leren (her)kennen en ervaren van eigen grenzen en mogelijkheden
  • inzicht verkrijgen in de factoren die een rol spelen bij de pijn en moeheid en de gevolgen daarvan
  • vergroten van het inspanningsvermogen om het gewenste activiteitenniveau te bereiken
  • ontwikkelen van een actieve leefstijl en ontwikkelen of hervinden van het plezier in bewegen

Revalidatie kan 3, 6 of 12 maanden duren, afhankelijk van uw doelen en hoe complex uw situatie is. Het doel is dat u weer optimaal kunnen leven, genieten, werken en deelnemen aan de maatschappij. Een betere kwaliteit van leven dus!

Specialist in onze praktijk is: Lise Arcoite en Michelle Backx.

Wilt u een afspraak maken met een van onze fysiotherapeuten? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Bekijk al onze behandelmogelijkheden >