NB10

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, spanning (zowel lichamelijk als geestelijk) en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen directe lichamelijke oorzaak is. Er wordt gekeken naar het verband tussen lichaam, geest en leefomgeving.

Voor wie?
De psychosomatisch fysiotherapeut kan u o.a. helpen bij:
– Somber zijn, veel piekeren of depressieve klachten
– Angst- en/of paniekklachten
– Hyperventilatie
– Chronische pijn
– Onverklaarde klachten
– Slecht of juist heel veel slapen
– Extreme (chronische) vermoeidheid
– Concentratieproblemen
– Hoofdpijn
– Lusteloos, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn

Wat kunt u verwachten van de behandeling?
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. Na het intakegesprek en onderzoek en afhankelijke van uw hulpvraag worden samen met u de doelen van de behandeling bepaald en een behandelplan opgesteld. U leert zelf hoe uw lichaam werkt en hoe u daar zelf invloed op heeft. U leert uw lijf te begrijpen en de therapeut helpt u bij het ontwikkelen en toepassen van een gezonde levensstijl. U krijgt inzicht in het ontstaan en de gevolgen van de klacht en leert er op een andere manier mee om te gaan. Het doel van de behandeling kan bijvoorbeeld zijn: veranderen van factoren die de klacht in stand houden, het toepassen van ontspanningsvaardigheden, het verbeteren van de ademhaling of het adempatroon, het vergroten van uw algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Kenmerken van de behandeling
– educatie
– balans krijgen tussen belasting en belastbaarheid
– ontspannings- of ademhalingstechnieken

Wilt u meer weten over psychosomatische fysiotherapie of wilt u een afspraak maken met Michelle? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Bekijk al onze behandelmogelijkheden >