geriafit-108

Fysiotherapie bij longaandoeningen

Voor wie?
Longfysiotherapie is bedoeld voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen, zoals COPD (chronische bronchitis en longemfyseem), longfibrose, longkanker of hyperventilatie.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?
Nadat u een verwijzing heeft gekregen van uw huisarts of longarts zal er een intake plaats vinden. Dit bevat een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek & inspanningsonderzoek. Aan de hand van al deze informatie wordt er samen met u een behandelplan opgesteld.

Een belangrijk deel van de therapie bestaat uit educatie en adviezen, er kan bijvoorbeeld worden uitgelegd hoe de longen werken in relatie tot bewegen en conditie. Ook kan de longfysiotherapeut in begrijpelijke taal uitleggen wat de reden is dat u soms benauwd wordt en welke manier van omgaan kan helpen om hier zo min mogelijk last van te hebben.  U krijgt tips en advies om uw werk, hobby’s en andere activiteiten zo lang mogelijk vol te houden.

Veel mensen met longaandoeningen zien op tegen inspanning leveren. In het begin kunt u hier benauwd van worden, daarom voelt het niet natuurlijk. Echter, op langere termijn levert het u veel op. De behandeling is bedoeld om uw mate van benauwdheid, kwaliteit van leven en levensduur positief te beïnvloeden. U krijgt een betere conditie, minder kans op een exacerbatie en het geeft u het plezier in bewegen weer terug.

Kenmerken van de behandeling:
– Educatie en voorlichting
– Ademhalingstechnieken
– Hoesttechnieken
– Ontspanningstherapie
– Oefentherapie ter verbetering van kracht en conditie

Onze praktijk biedt longpatiënten individuele begeleiding en de mogelijkheid om in groepsverband samen met lotgenoten een beweegprogramma te volgen.

Specialist in onze praktijk is: Lise Arcoite.
GeriaFit is aangesloten bij het COPD-netwerk van de regio West-Brabant en bij het Chronisch ZorgNet.

Wilt u meer weten over longaandoeningen of longfysiotherapie? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.