• 11 OKT 17

  Manuele therapie

  Afgelopen september is onze fysiotherapeute Lara gestart met de master opleiding Manuele Therapie aan de SOMT in Amersfoort. Deze master is een vervolg op de basisopleiding fysiotherapie en duurt 3 jaar. Elke maand moet Lara een vrijdag en zaterdag naar school, de overige tijd is zelfstudie.
  Maar wat gaat zij nou allemaal leren de komende 3 jaar? Wat is nou precies manuele therapie?

  De definitie manuele therapie volgens de Nederlandse Vereniging voor Manuele therapie is:
  Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen te verbeteren. Hiervoor gebruikt een manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Het behandelprogramma van een manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Een manueel therapeut heeft extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is een manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen, zo kan zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

  Eigenlijk gaat Lara dus dieper in op wat zij al geleerd heeft tijdens haar basisopleiding. Het meest herkenbare hieraan is dat zij leert manipuleren, ook wel ‘kraken’ genoemd. De definitie van manipulaties staat uitgebreid beschreven in de literatuur als een “high velocity low trust beweging” van een gewricht oftewel een korte snelle beweging met weinig kracht.

  Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen; lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn; duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten; heupklachten

  Wilt u meer informatie over manuele therapie? Neem dan gerust contact met ons op via tel: 0162-680234 of mail naar info@geriafit.nl.