NB10

Manuele therapie

Manuele therapie is een verbijzondering binnen de fysiotherapie. Een manueel therapeut heeft extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door een gespecialiseerde opleiding is een manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen, zo kan zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

 

Voor wie?

De manueel therapeut is een specialist in het beter laten functioneren van gewrichten en het verbeteren van houding en bewegingen. De manueeltherapeut beschouwt het lichaam als één geheel, waarbij alles een invloed kan hebben op elkaar. Door de focus op het lichaam als één geheel is manuele therapie geschikt voor iedereen, ongeacht uw leeftijd of beroep.
Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut goed kan behandelen:
– Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
– Nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
– Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
– Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
– Duizeligheid bij het bewegen van de nek
– Heup, knie of voetklachten

 

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Om een goed beeld te krijgen van uw gezondheid vindt er een intakegesprek plaats. Er wordt eerst een uitgebreide screening gedaan om te kijken of u bij de manueeltherapeut aan het juiste adres bent. Daarna volgt een vraaggesprek over uw klachten. Uw hulpvraag staat centraal in dit gesprek. Tijdens het onderzoek wordt uw houding en beweging geobserveerd en wordt bekeken waar de klachten uit voort komen.
Samen met u wordt vervolgens het behandelplan opgesteld. De manueeltherapeut kijkt met een brede blik naar uw klachten. Er wordt gekeken naar wat het beste past bij uw wensen en mogelijkheden.

De manueel therapeut kan specifieke technieken gebruiken, zoals mobilisaties of manipulaties. Een manipulatie is een korte snelle beweging van een gewricht met weinig kracht, wat kan zorgen voor pijndemping en verbeterde beweging. Het behandelprogramma van een manueel therapeut bestaat verder uit het geven van instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Gedurende het behandeltraject wordt inzet verwacht van zowel de patiënt als de therapeut. Samen zorgen we voor het beste resultaat. Om het resultaat van de behandeling voor ons en uzelf meetbaar te maken voeren wij regelmatig testen uit. Dit zijn meestal vragenlijsten, krachttesten, balanstesten of looptesten. De uitslagen kunnen we dan vergelijken met eerder afgenomen testen om uw vooruitgang te evalueren.

 

Kenmerken van de behandeling

  • uitgebreide screening en intake
  • brede blik blik op uw klachten
  • oefentherapie
  • manipulatie of mobilisatie

Specialist in onze praktijk is: Lara Loeffen

Wilt u meer weten over manuele therapie of wilt u een afspraak maken met Lara? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Bekijk al onze behandelmogelijkheden >