• 14 APR 17

    Wereld Parkinson Dag

    Afgelopen week was het Wereld Parkinson Dag.  Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson en Parkinsonismen. Wereld Parkinson Dag vindt elk jaar plaats op 11 april. De geboortedag van James Parkinson, degene die de verschijnselen het eerst als één geheel heeft herkend en beschreven.

    Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen af die zorgen voor dopamine. Dopamine is een stof waarmee hersencellen signalen doorgeven aan andere hersengebieden. Door een tekort aan dopamine worden boodschappen niet of niet goed doorgegeven. Daardoor veranderen uiterlijk, gedragen en bewegingen. De oorzaak van het afsterven van deze hersencellen is onbekend. Één op de 1000 mensen op de wereld heeft de ziekte van Parkinson.  Parkinson kenmerkt zich door traag bewegen met daarbij een van de volgende symptomen: stijfheid van spieren, rusttremor en balansproblemen die niet veroorzaakt worden door disfunctie van het zicht, het evenwichtsorgaan, de kleine hersenen de lichaamsgewaarwording.

    Parkinsonisme is een verzamelterm voor aandoeningen die lijken op de ziekte van Parkinson. Voor een deel hebben ze dezelfde symptomen: beven, stijfheid en moeite met bewegen. Het verschil is dat andere hersengebieden aangetast worden.

    ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson en Parkinsonismen. Onze fysiotherapeuten Elbrich en Gabrie-Anne zijn aangesloten bij dit netwerk.  De behandeling van de ziekte van Parkinson richt zich o.a. op het verbeteren of behouden van mobiliteit, spierkracht, uithoudingsvermogen, balans, gangpatroon en lichaamshouding. Doordat de signalen niet goed doorkomen in de verschillende hersengebieden is het aanleren van compensatiestrategieën en externe aanwijzing, ook wel cues genoemd,  vaak noodzakelijk. Bij behandeling van de ziekte van Parkinson of Parkinsonismen zal uw fysiotherapeut samen met u bekijken welke behandelvormen voor u noodzakelijk zijn. De behandeling kan in de praktijk of bij u thuis plaatsvinden.