Geriafit fysiotherapie praktijk

Fysiotherapie bij reumatische aandoeningen

Bijna 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Bij diverse vormen van reuma is begeleiding van een fysiotherapeut zinvol.

Wat is reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat, die niet door een ongeval zijn ontstaan. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd.

Welke verschillende vormen zijn er?
Er zijn meer dan 100 verschillende soorten reumatische aandoeningen. Over het algemeen worden deze opgedeeld in drie categorieën:

– Ontstekingsreuma
Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam beschadiging aanbrengen. Hierbij kunt u denken aan reumatoïde artritis, jicht, de ziekte van Bechterew, Ongeveer 420.000 mensen hebben een vorm van ontstekingsreuma.

– Artrose
Hierbij gaat de kwaliteit van het kraakbeen in gewrichten achteruit. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben gewrichtsslijtage op 1 of meerdere plaatsen in het lichaam.

– Weke delen reuma
Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten. Een van de bekendste voorbeelden zijn fibromyalgie en spierreuma. Zo’n 240.000 mensen hebben een vorm van weke delen reuma.

Welke symptomen hebben mensen met reuma?
Voor de patiënt met een reumatische aandoening zijn de belangrijkste gevolgen van de ziekte: chronisch pijn, functiebeperking en verminderde participatie in de maatschappij. Ook (chronische) vermoeidheid kan een grote rol spelen. Klachten hoeven niet constant aanwezig te zijn, dit kan per dag en gedurende de dag verschillen.

Fysiotherapie bij reumatische aandoeningen
De fysiotherapeut adviseert, begeleidt en behandelt u bij allerlei lichamelijke klachten. U krijgt voorlichting om zo goed mogelijk om te gaan met uw ziekte en u leer verantwoord bewegen.

U heeft geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig. U kunt zelf een afspraak maken met een eerstelijns fysiotherapeut. Wel is het verstandig uw hoofdbehandelaar (reumatoloog of huisarts) te informeren.

De laatste jaren is er grote vooruitgang geboekt in de behandeling van de reumatische aandoeningen. Veel reumapatiënten kunnen baat hebben bij gespecialiseerde fysiotherapie. Kennis van pijnsystemen, pijngedrag en motiverende gesprekstechnieken stellen de therapeut in staat om mensen met reumatische aandoeningen optimaal te begeleiden.

Kenmerken van de behandeling:
– actieve benadering
– educatie en voorlichting
– gedragsverandering
– motiverende gespreksvoering
– oefentherapie
– zo nodig lokale behandeling

Specialisten in onze praktijk zijn: Lise Arcoite en Lara Loeffen.

Wilt u meer weten over fysiotherapie bij reumatische aandoeningen? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak.

Bekijk al onze behandelmogelijkheden >