Geriafit fysiotherapie praktijk

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een oedeemtherapeut heeft meer kennis over het lymfestelsel. En kan hierdoor klachten behandelen die worden veroorzaakt door een stagnatie van het lymfestelsel.

 

Voor wie?

Als er in het menselijk lichaam een stagnatie in het lymfesysteem optreedt, zal er geen goede doorstroming zijn van het lichaamsvocht. Zo ontstaan de zichtbare en niet-zichtbare oedemen.
Oedeemtherapie kan worden ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld oedeem na kanker, een operatie of een trauma/ongeval.

 

Wat kunt u van de behandeling verwachten?

De eerste behandeling start altijd met een gesprek. Hierin willen we te weten komen wat de klacht en de hulpvraag is en wat de oedeemtherapeut eventueel voor u kan betekenen.

De behandeling volgens de methode Vodder (MLDV) begint bij de behandeling van de lymfklieren in de hals en de buik. Afhankelijk van de klacht worden andere lymfklieren in het lichaam ook behandelt. De handgrepen van deze methode zijn zachte, ritmische, spiraalvormige bewegingen waarbij een lichte druk wordt uitgevoerd. Vaak wordt de behandeling als prettig ervaren en is deze niet pijnlijk. Bij sommige mensen is de behandeling van de buik echter gevoeliger.

Naast de behandeling volgens de methode Vodder (MLDV) kan het zijn dat er gekozen wordt voor een combinatie met lymfetaping, zwachtelen, het aanmeten/dragen van een therapeutisch elastische kous (TEK) of oefentherapie.

Deze informatie is afkomstig van www.mldv.nl. Op deze site vind u ook waar oedeemtherapie nog meer voor ingezet kan worden.

Specialist in onze praktijk is: Anouk Swenne

Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken met Anouk? Neem contact met ons op.

Bekijk al onze behandelmogelijkheden >