nekonderzoek

Fysiotherapie bij duizeligheid

Duizeligheid kent veel verschillende vormen en komt relatief veel voor. De oorzaken kunnen veel variëren. Vaak is er niks ernstigs aan de hand en gaan de klachten vanzelf weer over. Wanneer dit niet het geval is kan onze fysiotherapeut Lise Arcoite u mogelijk van uw klachten afhelpen.

Voor wie?
De meeste bekende vormen van duizeligheid zijn BPPD, de ziekte van Ménière, bloeddrukdalingen of duizeligheid die voortkomt vanuit de nek.

Wat kunt u van de behandeling verwachten?
De behandeling die bij duizeligheid wordt toegepast is sterk afhankelijk van de oorzaak van de duizelingen. De behandeling kan o.a. bestaan uit adviezen, speciale manoeuvres of oefeningen. Hieronder staan een aantal voorbeelden van soorten duizeligheid en wat u hierbij kunt verwachten.

Draaiduizeligheid
Draaiduizeligheid komt het meeste voor in de vorm van BPPD (Benigne Paroxismale Positie afhankelijke Draaiduizeligheid). Bij draaiduizeligheid hebben mensen last van vaak kortdurende aanvallen waarbij de wereld om hen heen draait of waarbij zij zelf draaien. De oorzaak hiervan is gruis wat ontstaat in het evenwichtsorgaan. Hierdoor worden verstoorde gegevens doorgegeven aan het brein waardoor duizeligheid wordt ervaren. Als er sprake is van BPPD bent u met fysiotherapie vaak al na 2-3 behandelingen van uw klachten af.

Ziekte van Ménière
Bij de ziekte van Ménière heeft iemand last van aanvallen van draaiduizeligheid, slechthorendheid & oorsuizen. Pas als deze symptomen allemaal aanwezig zijn en er geen andere aanwijsbare oorzaak is wordt de diagnose gesteld. Een aanval van Ménière kan een aantal uren duren en gepaard gaan met misselijkheid, transpireren en braken.
Onze fysiotherapeut kan u adviezen en oefeningen geven.  Deze oefeningen zijn grotendeels bedacht door  twee Britse artsen genaamd Cawthorne en Cooksey. In de Tweede Wereldoorlog schreven zij dat soldaten die aan hun binnenoor gewond waren geraakt sneller herstelden van hun duizeligheid als zij bleven bewegen. Tegenwoordig worden dezelfde oefeningen nog steeds gebruikt, eventueel met wat variatie, dit wordt vestibulaire revalidatie genoemd.

Duizeligheid vanuit de nek
Wanneer u duizelig wordt bij het veranderen van de stand van uw hoofd, zonder dat het daarbij draait, kan het zijn dat de duizeligheid veroorzaakt wordt door problemen in de bovenste nekwervels. Tijdens het lichamelijk onderzoek kijkt de fysiotherapeut of dit het geval is, waarna u behandelingen en oefeningen kan krijgen.

Kenmerken van de behandeling:
– uitgebreide intake en testen
– veel advies en praktische oplossingen
– speciale manoevres en technieken
– speciale oefeningen
– vestibulaire revalidatie

Specialist in onze praktijk is: Lise Arcoite

Wilt u meer weten over fysiotherapie bij duizeligheid? Neem contact met ons op.

Bekijk al onze behandelmogelijkheden >