• 10 MEI 22

  Europese dag van de Beroerte

  Vandaag is het de Europese Dag van de Beroerte, ook wel CVA genoemd. Een Cerebro Vasculair Accident (waar CVA voor staat) betekend letterlijk ‘een ongeluk van de bloedvaten in de hersenen’. Door een verstopping in de vaten of een bloeding in het brein raakt een deel van het brein beschadigd. Afhankelijk van de aard en locatie van het CVA kan dit enorme gevolgen hebben.

  Een beroerte is te herkennen aan een scheve mond, warrig/moeilijk spreken en/of (tijdelijke) uitval van een arm of been. Dit zijn de meest voorkomende signalen, maar ook bij plotselinge hoofdpijn, tintelingen, problemen met evenwicht, problemen met gezichtsvermogen kan gedacht worden aan een beroerte.
  Het kan iedereen overkomen. Echter zijn er wel risicofactoren die de kans op een CVA vergroten, namelijk: een te hoge bloeddruk, te hoog bloedsuiker- en/of cholesterolgehalte en overgewicht.
  U kunt de kans op een CVA verkleinen door uw leefstijl aan te passen. Goede voeding, voldoende bewegen, niet roken, geen stress en matigen met alcohol bevorderen een gezonde leefstijl.
  Wanneer u een beroerte heeft gehad, kunnen onze fysiotherapeuten u wellicht behandelen. Kenmerken van onze behandeling zijn:
  – educatie en voorlichting
  – oefentherapie
  – advies en coaching
  – leren (her)kennen en ervaren van eigen grenzen en mogelijkheden
  – valpreventie
  – multidisciplinaire leefstijlaanpassing

  https://www.geriafit.nl/specialisaties-bij-geriafit/fysiotherapie-bij-neurologische-aandoeningen/

  Figuur Beroerte:
  a) TIA is een tijdelijke verstopping van de bloedcirculatie.
  b) een herseninfarct is een permanente verstopping van de bloedcirculatie.
  c) een hersenbloeding is een lekkage van het bloedvat, waardoor de bloedcirculatie wordt verstoord.
  Bron:
  https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/beroerte/